6 - 8 pers. 45 min. 2 t. 2

Vietnamesisk gryderet lavet på oksekød med gulerødder der har en varmende og dejlig kompliceret smag der spises med (pho) nudler eller franskbrød. Stuvningen er lavet på bl.a. citrongræs, ingefær, stjerneanis og femkrydderi (five spice).

Vejledning

  1.  Start med at lave marinaden ved at skære kødet ud i tern og stil det over i en skål der skal bruges til marinering
  2. Hak 2 fed hvidløg fint, læg det sammen med kødet og de øvrige ingredienser til marinaden og bland det hele godt sammen. Lad det stå i mindst 30 min. mens du forbereder resten.
  3. Del 1 citrongræs op i 3 lige store dele og hak de resterende hvidløg og ingefær fint.
  4. Skær løgene ud i tynde skiver, hvoraf den ene halvdel lægges til side og skal bruges ved anretningen.
  5. Varm olie i en stor gryde og når olien er varm lægges citrongræs ned i gryden i ca. 2 min.
  6. Bland de resterende finthakkede citrongræs, hvidløg, ingefær og løg i.
  7. Når ingredienserne begynder at afgive en duft så tilføj kødet og sørg for de har fået farve på alle siderne.
  8. Tilføj tomatpuréen og bland godt sammen i et par minutter.
  9. Hæld derefter vand, stjerneanis, paprika, chili og peber i gryden og skru ned for gryden ned til lav/mellem varme når det begynder at boble.
  10. Lad gryden passe sig selv i ca. 1 time hvorefter suppen smages til med salt, kandis og soja sauce (jeg plejer at bruge Maggi). Husk at gulerødderne også vil gøre suppen sødere.
  11. Ca. 30 min. før servering skrælles gulerødder ud i grove skiver, og lægges i gryden ca. 15 - 30 min før servering afhængig af om man vil have bløde gulerødder eller om de skal have bid i.
  12. Skyl thailandsk basilikum og/eller savtakket, skær lime ud i både.
  13. Kog nudler efter anvisning eller varm brød afhængigt af hvad du vil spise retten med :)
  14. Ved servering starter man med nudlerne, hvis man har det ellers hælder man suppen i en suppeskål gennem en si for at undgå at få små stykker af citrongræs, ingefær, hvidløg osv. i skålen. Husk kød og nogle stykker af gulerødder.
  15. Spiser man med brød til så dyp brødet i suppen.

Frisk ingefær, stjerneanis og nelliker kan udskiftes med det samme i stødt form og har set opskrifter hvor kanelstang eller stødt kanel også tilføjes, men det allerede at finde i femkrydderi.

Hvis man ikke vil investere i femkrydderi så er det muligt at købe færdigblandet bo kho krydderi, både i som små pakker og bøtter til flere portioner. Jeg bemærkede dog at den jeg købte indeholdte det tredje krydderi (MSG), hvis det er noget man vil undgå så læs ingredienslisten.

Mange opskrifter skriver også at man skal bruge annatto frø men det er ikke noget mor plejer at gøre. Det er heller ikke alle opskrifter der bruger tomatpuré eftersom farven også kan komme fra annatto frøene.

Femkrydderi og oksekød skåret ud i tern.

Femkrydderi og oksekød skåret ud i tern.

Oksekød blandet sammen med femkrydderi.

Oksekød blandet sammen med femkrydderi.

Tip

Retten kan spises med nudler eller serveres med flute og smager godt uanset hvordan det er serveret.